Expertises | soorten fysiotherapie
Algemene fysiotherapie
Een algemeen fysiotherapeut weet alles van bewegen. De aandacht gaat uit naar veel meer dan uw klachten alleen. Denk aan bewegen, slaap, ontspanning, voeding en uw welbevinden, dus hoe u in uw vel zit. Samen met uw fysiotherapeut bepaalt u uw doelen en gaat u aan de slag om klachten te verhelpen, verminderen of te stabiliseren.
Manuele fysiotherapie
Deze therapie wordt toegepast bij de behandeling van klachten en pijn aan de wervelkolom en aan de gewrichten in armen en benen. Denk aan (lage) rugpijn, hoofd- en nekpijn, gewrichtsklachten, heupklachten, schouderpijn en duizeligheid. Het doel is om de lichaamshouding en bewegingen te verbeteren. Het zorgt meestal direct voor meer bewegingsvrijheid en minder pijn.
Schouderfysiotherapie
Onze schouderfysiotherapeuten zijn er voor diverse schouderklachten, zoals peesontstekingen, peesscheuren, slijmbeursontsteking, instabiliteit, frozen shoulder, schouderbladdisfuncties, arthrose, breuk en/of ontwrichting en postoperatieve revalidatie. Met gespecialiseerde kennis en behandelmethoden verlichten we schouderklachten effectief en optimaliseren we uw functioneren.
Bekkenbodemfysiotherapie
Hierbij leert u de spieren van de bekkenbodem voelen en bewust te gebruiken. Er is aandacht voor de rug, buik, bekken en de bekkenbodem. Deze vorm van fysiotherapie biedt verlichting bij bekkenpijn en lage rugklachten al dan niet bij zwangerschap of na de bevalling, pijn in de onderbuik, problemen bij het vrijen, problemen met urine(verlies) en ontlasting.
Oncologiefysiotherapie
Deze specialisatie in de fysiotherapie is gericht op coaching en behandeling van patiënten met kanker, in alle fasen van de ziekte. Fysiotherapie kan uitkomst bieden bij pijnklachten, bewegingsbeperking, spanningsklachten, littekenweefsel, huidveranderingen, stijfheid, lymfe-oedeem, spierzwakte, conditieverlies en vermoeidheid.
Oedeemfysiotherapie
Oedeem is een abnormale vochtophoping in de huid door een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Oedeem kan zich voordoen na een operatie of ongeval of bij ernstige ziektes, bloedvatproblemen, bestraling en chemotherapie. De patiënt ervaart een tintelend gevoel of pijnlijke spanning van de huid. Oedeemtherapie gaat vochtophoping in het lichaam tegen. De behandeling van oedeem gebeurt op verschillende manieren, afhankelijk van de aard van de aandoening.
Geriatrie fysiotherapie
Deze specialisatie in fysiotherapie is er voor (kwetsbare) ouderen met gezondheidsproblemen. Zij kunnen vaak niet meer voldoende bewegen. Naast ouderdom zijn er ook aandoeningen en ziekten die de geriatrie fysiotherapeut behandelt of verlicht, zoals dementie, een beroerte of Parkinson. Dankzij de fysiotherapeut blijven patiënten zo mobiel mogelijk. Ook geeft de geriatrie fysiotherapeut informatie over het ziektebeeld, de behandeling en hulpmiddelen om het dagelijks leven gemakkelijker te maken.
Sportfysiotherapie
Voor iedereen die sportgerelateerde klachten of sportieve doelen heeft. De therapie is gericht op het herstel van blessures die ontstaan zijn tijdens of na het sporten, maar ook op sporttraining. Sportfysiotherapie begeleidt de sporter die een blessure achter de rug heeft, weer naar zijn of haar eerdere sportniveau.
Sportfysiotherapie wordt toegepast bij een blessure, overbelasting van de spieren en peesontstekingen, maar ook bij patiënten met een chronische aandoening, waar sport en bewegen de kwaliteit van leven verbetert.
Neurologie fysiotherapie
Deze vorm van fysiotherapie is gericht op ziekten van de hersenen, het zenuwstelsel of het ruggenmerg. Dit zijn neurologische aandoeningen, waarbij de kans op herstel per ziektebeeld verschillend is. Voorbeelden van neurologische aandoeningen en ziektes zijn: een beroerte (CVA), hersentrauma's, dwarslaesies, spierziekten, MS (Multiple Sclerose) en de ziekte van Parkinson.
Binnen de neurologische fysiotherapie is er verschil tussen niet-progressieve en progressieve aandoeningen. Bij de eerste variant verwachten we functioneel herstel en richten we ons op het opnieuw aanleren van vaardigheden. Bij progressieve aandoeningen richten we ons op het behoud van vaardigheden of het aanleren van compensatietechnieken.
Behandeling is erop gericht om zelfstandigheid te vergroten of om alternatieve manieren te zoeken om het leven zo zelfredzaam mogelijk te maken.